Bebe se, za razliku od veće dece mogu ozbiljno razboleti od virusa koji prenose prehladu, grip ili neku drugu respiratornu infekciju. Razlog tome je što beba stara tek nekoliko meseci nije imala dovoljno vremena da razvije svoj imuni sistem, pa zbog toga ne postoji “mehanizam” koji bi je zaštitio od virusa.
 

Tokom prvih šest meseci beba je još uvek zaštićena antitelima koja je dobila od svoje majke tokom trudnoće i dojenja. Nakon tog perioda, uloga antitela je manje efikasna, pa postoji veća mogućnost da se beba razboli. Bebin imuni sistem će vremenom razviti svoja antitela, ali dok se to ne desi, ona je podložnija virusnim infekcijama.


Tokom zime, nezavisno od jačine imuniteta, svi su više podložni razboljevanju od virusnih respiratornih infekcija. Iako sama hladnoća ne izaziva prehladu, hladno vreme pogoduje širenju virusa. Vazduh je zimi suvlji, a svi provode mnogo više vremena u zatvorenom prostoru. Ovi uslovi olakšavaju prenos zaraze sa jedne na drugu osobu.


Zbog hladnog vazduha koji udišemo, krvni sudovi u nosu se sužavaju, što ometa odbranu, a mikrobima omogućava lakšu replikaciju kada se nađu unutar tela. Što se oni više umnožavaju, telu je teže da se brani, pa to utiče na pojavu simptoma, poput zapušenog nosa i kašljanja.

 

Kako zaštititi bebu od virusa - prevencija

 

Dojite bebu, ako ste u mogućnosti 


Dojenje je jedan od načina nakoji možete zaštiti bebu od razboljevanja. Majčino mleko sadrži antitela, koja pomažu bebi u izgradnji imuniteta, ujedno je štiteći od različitih zaraza. Iako ta zaštita nije svemoguća, pa postoji verovatnoća da se razboli i beba koju dojite, ipak ona je mnogo manja nego kod beba koja se hrane formulom.

Mnoge žene, usled različitih razloga, ne mogu da doje svoju bebu. Ako niste u prilici da dojite, obavezno se posavetujte sa svojim pedijatrom o izboru najbolje mlečne formule, kao i o tome koje mere opreza treba da preduzmete kako biste zaštitili bebu.

 

Zaštitite bebu od duvanskog dima


Bebe koje udišu dim od cigareta, na primer ako roditelji puše u autu ili u kući, imaju mnogo veće mogućnosti da se razbole od virusne respiratorne nfekcije, kada dođu u dodir sa virusom.

 

Vakcinišite se protiv gripa


Svi koji dolaze u svakodnevni kontakt sa bebom trebalo bi da se vakcinišu protiv gripa. To ne podrazumeva samo roditelje, već i bake i deke, dadilju, ako je beba ima, tetke, ujake… 

Ako je beba starija od šest meseci i sama može primiti vakcinu protiv gripa. 

Vakcina protiv gripa se pravi po najsavremenijim farmakotehnološkim metodama i zbog toga je veoma bezbedna. Zvanična preporuka Svetske zdravstvene organizacije je da vakcinu protiv gripa treba da prime svi odrasli kao i sva deca starija od 6 meseci.

 

Preparati za decu

 

Ukoliko je dete starije od 2 godine, preparat Imunoglukan se pokazao kao odličan imuno buster, i dosta roditelja pribegava korišćenju njega u toku zimskog perioda, kao i perioda virusa. Ponudu suplemenata za decu možete pronaći na našem sajtu Norapharm online apoteka, u okviru kategorije Bebi apoteka.


Obavezno perite ruke 


Redovno perite ruke, naročito kada se vratite spolja. Insistirajte i da svi vaši posetioci peru ruke pre nego što dođu u kontakt sa bebom. Verovatno će neki ljudi ovaj zahtev tumačiti kao nepristojan, ali to je njihov problem. Takav zahtev, niti je nerazuman, niti uvredljiv. Svi mi imamo mikrobe na rukama, a jednostavnim pranjem omogućavamo zaštitu od razboljevanja.

Smanjenjem broja mikroba sa kojima beba dolazi u kontakt dok je još mala, pomažete joj da se zaštiti od bolesti dok sama ne razvije imunitet.